Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
Op onze camping hebben we in 2019 nagenoeg géén last van de eikenprocessierups gehad. En dit willen we heel graag zo houden. 🙂
Daarom een nieuwsbericht over deze rups en wat wij er preventief aan zullen doen en wat jullie eraan kunnen doen.
Je zou er jeuk van krijgen: een bericht over eikenprocessierupsen. Zelden houdt een onopvallende bruine vlinder Nederland zo bezig. De rupsen hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Kool- en pimpelmezen, boomklever en koekoek kunnen helpen om de aantallen in de perken te houden. Maar niet als ze dat alleen moeten doen.
Komend jaar gaan wij preventief, met de natuurlijke vijanden, de eikenprocessierups bestrijden. Help je ook mee?
Wat wij o.a. doen.
- Preventief gaan wij aan de slag met de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Wij hebben advies gekregen van het bedrijf Biocontrole wat wij kunnen doen om deze rups op een natuurlijke wijze te bestrijden.
- Wij zorgen d.m.v. ons beplantingsplan voor veel biodiversiteit op ons park. Hierdoor creëren we een fijne leefomgeving voor vele soorten vogels en insecten. In deze leefomgeving willen de vogels hier graag verblijven, een nestje bouwen en hun jongen groot brengen. De vogels eten vervolgens weer allerlei insecten op die o.a. plagen zouden kunnen worden. Door de natuur op deze manier in balans te brengen en te houden, dragen wij ons steentje bij.
- Op diverse plaatsen op het terrein hebben we vogelhuisjes opgehangen.
De meest voorkomende vogel in de Nederlandse tuin is de Koolmees, herkenbaar aan de witte wangen, zwarte hoed, gele borst en groenblauwe rug. De zwarte ‘stropdas’ maakt de koolmees compleet. ’s Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de ‘rupsenpiek’. Koolmezen wagen zich niet aan volwassen rupsen met brandharen. Ze eten alleen de kleintjes die nog niet volgroeid zijn. Wist je dat in twee weken tijd een mezenjong zo’n 800 rupsen eet?
- Aanbieden van nestgelegenheid van vleermuizen.
De vleermuizen eten de nachtvlinders en de vleermuizen slapen graag in kieren en spleten van oude gebouwen en in vleermuizenkasten.
- Gaasvlieglarven.
De volwassen gaasvlieg zelf is afhankelijk van bloemen en nectar. Dat betekent dat de gaasvlieg weinig kans maakt in een omgeving waar geen bloemen voorhanden zijn. Normaal gesproken leggen gaasvliegen hun eitjes in bladluizenkolonies, maar eventueel ook in de buurt van de eipakketjes van eikenprocessie- of andere rupsen. Gaasvlieglarven zijn geen selectieve eters. Ze eten vlindereieren, jonge rupsen, bladluizen, bladvlooien, spint, trips en allerlei andere insecten.
- Wegzuigen/Weghalen van eikenprocessierupsnesten.
Mochten er toch nesten zijn, dan zullen wij deze zelf weg halen of weg laten zuigen.
- Feromoonvallen ophangen
Door in de maand juli feromoonvallen met een lokmiddel op te hangen, zullen de mannetjes nachtvlinders gelokt worden en in de val vliegen.
Zij kunnen er niet meer uit en dus zullen zij de eitjes, die boven in de boom gelegd zijn, niet bevruchten en zal het aantal het komende jaar verminderd worden.
Wat kun je als chalet eigenaar op je eigen kavel doen?
- Stop in het voorjaar met het bijvoeren van de vogels.
Zorgvuldig worden wekelijks de vetbollen opgehangen zodat vanuit het chalet de vele vogeltjes te bewonderen zijn. Begrijpelijk, maar door al dit “fast food” zullen de vogels niet op zoek gaan naar een lekker rupsje waardoor de plaag van de eikenprocessierups nagenoeg niet op een natuurlijke manier aangepakt wordt.
- Hang een mezenkast op en hou hierbij rekening met de omgeving.
De vogels zullen alleen de nestkast bezetten als de omstandigheden in de omgeving gunstig zijn. Er moet bijvoorbeeld water in de buurt van de nestkasten zijn. Vogels willen graag badderen en water drinken. Verder moeten er in de buurt plekken zijn waar ze heen kunnen vluchten bij dreiging.
- Plant bloeiende plantjes of bloembollen in de tuin. Hier komen diverse insecten op af, die hun eitjes vervolgens weer op de rupsen leggen en daardoor gaan de rupsen dood.
- Mocht je een sliert rupsen in een eikenboom zien lopen of een nest in de boom zien, geef het door aan ons. Vooral in de periode april tot juni hebben de rupsen nog geen brandharen en kunnen wij de rupsen gemakkelijk verwijderen.
In 2019 hebben wij op het park géén last van de eikenprocessierups gehad en door op bovenstaande wijze preventief te handelen, verwachten wij er ook in 2020 nagenoeg geen last van te krijgen.